Swish logo

Swish utbetalningar

Vi har alla använt Swish för att skicka pengar till varandra eller i butiker för att köpa saker. Men det har inte tidigare gått att Swisha pengar från ett företag direkt till en privatperson. Företagen fick istället nöja sig med traditionella banköverföringar, vilket ofta tar flera dagar, eller rena kontanter. Detta är något som upplevs problematiskt inom vissa branscher, speciellt för de som köper upp begagnade saker ifrån sina kunder.

Ett exempel är en guldhandlare som ska köpa ringar från en kund för 10.000kr. Det känns såklart jobbigt för kunden att lämna ifrån sig sina värdefulla ringar, utan att ha några pengar på kontot förrän dagen efter.

Med Swish utbetalningar så kan kunden istället omedelbart ha pengarna på kontot och gå ifrån butiken med lung i kroppen.

Hur funkar det?

I Enklakassan så kan du göra snabba och smidiga utbetalningar. Lägg till produkterna som kunden önska sälja, precis som du brukar göra med produkter som du själv säljer. Skillnaden är att du nu sätter en negativ (-) summa på föremålet, till exempel Guld, -10.000kr. När du sedan går vidare till betalsteget så kommer det istället upp alternativ för utbetalning där du kan välja Swish Utbetalningar. Då fyller du i kundens mobilnummer + personnummer. Innan betalningen kan ske så måste butiken slå in sin 6 siffriga kod för att godkänna betalningen. Därefter så finns pengarna på kunden konto och kvitto kan skickas som vanligt.

Inköpsnota

Det finns en del lagar och regler kring inköp av begagnade produkter, inte minst för att minska på försäljning av stöldgods. Det innebär att vid köp av begagnade varor måste du även fylla i lite uppgifter som identifierar produkten. Det kan till exempel vara ett registreringsnummer och chassinummer på en bil, eller en IMEI nummer på en telefon. Butiken måste också samla in information om kundens identitet. Vid swish utbetalning så gör du redan detta via personnummer, men tänk på att verifiera att det personnummer som de anger även står på deras id-handling.